donderdag 14 oktober 2010

Rotary Gavere de sheriff van Gavere en racisme

Rotary Gavere en het racisme van Hugo Leroy… het vervolg.
Rotary-Gavere ontslaat vandaag Advocaat Elfri De Neve als lid omwille van zijn protest tegen racisme uitgaande van de sheriff van Gavere. Rotary-Gavere oordeelt dat vriendschap verplicht tot zwijgen.

Advocaat Elfri De Neve, lid van Rotary Gavere protesteerde met klem tegen racistische haatmails die begin dit jaar verspreid werden door Burgemeester-Sheriff Hugo Leroy. Een en ander gaf aanleiding tot een onderzoek door de gouverneur, een klacht bij de VLD en bij het centrum voor gelijkheid van kansen. Deze klacht viel is slechte aarde bij de rotary-club Gavere. Hugo Leroy is namelijk erevoorzitter van de Rotary-Club Gavere en 2 leden, Jean-Marc Verwee en Pascale Bottequin konden niet smaken dat Elfri De Neve als lid van de club zich publiek verzette tegen een erelid van zijn club. Het gevolg bleef niet uit door een reeks haatmails die Verwee en Botttequin rondstuurden waarin zij zich stoorden aan de uitingen van De Neve.

Volgens ElfriDe Neve kan het niet dat in de naam van vriendschap en zakelijke belangen er niet zou kunnen gereageerd worden tegen racisme. Vriendschap kan nooit een aanleiding zijn om racisme te tolereren. Vriendschap zonder ethiek, is als seks zonder intimiteit. Hij drong aan dat de Rotary-club zich publiek distantieerde van het racisme geuit binnen de club.  Deze melding kwam er niet en de  sheriff van Gavere (lees Hugo Leroy, zijn zelf toegemeten bijnaam na het spraakmakende optreden in man bijt hond), bleef zijn houding verdedigen en bleef zich profileren als de burgervader die tot aan de tanden met vuurwapens gewapend persoonlijk de orde in de gemeente "waarborgt", dan wel in zijn eigen woning met zelfde oorlogstuig elke (vals) alarm en elke warmbloedige spin (sic uitspraak va zijn echtgenote) te lijf gaat, waaraan Elfri De Neve zich verder stoorde, nu Leroy aldus zichzelf, de Rotary-club waartoe hij behoort, de gemeente en het ambt dat hij kreeg van Binnenlandse zaken onsterfelijk belachelijk maakt. Deze verregaande vorm van onnozelheid resulteerde zelfs in blogposts van jongeren die zichzelf uitdagen om in de woning van Leroy in te breken om de string van zijn madam te stelen. Gelukkig zijn er behoudens een paar "warmbloedige spinnen" nog geen doden gevallen.

Rotary-Club Gavere ging een stap verder door de zaak enerzijds toe te dekken en anderzijds haar Voorzitter Yves De Vos een stemming te laten uitlokken waarin werd beslist dat de zaak geen Rotary-aangelegenheid  was en dat Elfri De Neve niet meer  kon  functioneren in de Club. Een en ander werd gevolgd door een scheldtirade van Voorzitter Yves De Vos in een speech op een galadiner waarin hij in een reeks Latijnse woorden een banvloek uitsprak over Elfri De Neve, waarbij "de vos" Elfri beledigde met woorden als "ezel", weze het verbloemd in het Latijn.
Hierna stelde Elfri De Neve voor de rust te bewaren en de wekelijkse bijeenkomsten niet verder bij te wonen. Blijkbaar was ook dit niet voldoende.

Advocaat Johan Platteau werd ingeschakeld door Verwee en Bottequin met opdracht De Neve te overtuigen ontslag te nemen onder dreiging van oneervol ontslag. Toen Elfri De Neve op deze onsmakelijke bedreigingen niet wou ingaan en weigerde eetmalen te betalen waaraan hij niet deelnam en niet welkom werd geacht, gooide Rotary-Gavere het verhaal over een andere klinische boeg en ontsloeg zij Elfri De Neve op 13/10/2010, louter onder het voorwendsel dat Elfri De Neve de wekelijkse maaltijden niet wou betalen waaraan hij volgens Rotary-Gavere niet meer kon of mocht deelnemen.

Terloops werd hem nog kwalijk genomen dat hij op een eerder etentje kritiek had durven uiten op de gebrekkige werking van het Microsoft programma Vista, gezien hij dit stelde tegenover een personeelslid van Microsoft, die een lid bleek te zijn van een andere Rotary-club. Een kritische opmerking ten aanzien van een "vriend" in not done in Rotary-Gavere. Zwijgen in belang van het wederzijdse zaken doen en gecastreerde "vriendschap".

Dit ontslag wordt door Elfri De Neve als ongeldig aanzien, gezien het de rechtsregels  toepasselijk op de feitelijke vereniging miskent en hij blijft geloven in de waarden van Rotary, weze het dat de gedachte van verdraagzaamheid en anti-racisme volgens hem onvoldoende gedragen werden door de Gaverse Club alwaar de ene hand de andere tracht te wassen en waar de  zwijgende vriendschap en het geven van giften een alibi wordt om onethisch handelen kritiekloos te accepteren en om eigen belang in plaats van de echte waarden van de Rotary te plaatsen.

Wanneer een Rotary-Club een alibi wordt om onder het mom van paternalistische liefdadigheid, die de negatie is van menselijke waardigheid en mensenrechten, kriktiekloos vriendschap te plegen zonder ethiek, aldus vriendendiensten te plegen en mekaar naar de mond te praten om zakelijke belangen veilig te stellen, dan wordt een Rotary-Club de naam Rotary onwaardig. Rotary staat diametraal tegenover elke vorm van racisme. Racisme is een gevaarlijke besmettelijke ziekte die geen tolerantie duldt en niet met de mantel der liefde kan toegedekt nu ze de maatschappij, de wereldvrede, de samenleving, de veiligheid, de mensenrecjhten en het broederschap en de leefbaarheid tussen de mensen op een onverantwoorde en levensbedreigende wijze in gevaar brengt.

Wanneer Leroy citeert dat hij geen racistische uitspraken heeft gedaan, zelfs geconfronteerd met zijn eigen hyper racistisch citaat in het Laatste Nieuws van 14/10/2010 en na zijn uitspraak in Het Laatste Nieuws enkele maanden eerder waarin hij stelde dat hij geen racist was omdat zijn familie uitgeweken was naar Canada en dus daar ook vreemdelingen waren, die hij in het hart droeg, omdat zij tenminste werkten wat volgens Leroy niet kan gezegd worden van Belgische vreemdelingen, blijft maar één conclusie over, namelijk dat de burgervader van Gavere en het erelid van Rotary-Gavere gevaarlijke racistische uitspraken blijft uiten en als zwaar gewapende Sheriff een gevaar uitmaakt voor de veiligheid van Gavere en onze samenleving in het algemeen. Zoniet uit kwade wil, dan wellicht uit verregaande gevaarlijke domheid of infantiele onnozelheid.

Gegeven dit alles is het gegeven ontslag, weze het ongeldig gegeven een morele opsteker van formaat voor Elfri De Neve en heeft hij medelijden met het gebrek aan ethiek binnen Rotary Gavere.

De honderden dankbetuigingen in de aangehouden strijd tegen racisme en rechtlijnige houdingen van Elfri hebben ons deugd gedaan en onze overtuiging gesterkt.

Elfri citeert een zeer goede vriend uit de media-wereld: "De hoogste eer die u kan krijgen in deze discussie zou zijn dat Rotary-Gavere u hiervoor ontslaat. Aldus laten zij hun ware aard zien en is hiermee elk gelijk beslecht."
Elfri Blogt
14/10/2010
Toevoeging (stavingen):

Uittreksel uit de mail van Leroy
"Deze 5 lachende en vriendelijke jongeren werden gefilmd in het metrostation Beekkant in Molenbeek, u weet wel, waar Pater Leman het multicultureel evangelie verspreidt en de socialistische Philippe Moureaux 5 x 's daags zijn gebed tot Mekka en Moskou richt.....  zoveelste schanddaad door moslims...De andere kranten zwijgen en zullen hun schade inhalen van zodra 5 blanke jongeren een moslim aanpakken.Klik gerust op deze link La DernièRe Heure want het is geen spammail. De Vlaamse media zwijgt of word (sic schrijfwijze van de sheriff van Gavere) het zwijgen opgelegd door de politici. "

• Uittreksel uit de mails van Bottequin (onderscheiden met een PHF ereteken van Rotary ter bevestiging van uitzonderlijk hoogstaande waarden binnen Rotary (sic);

lees deze "hoogstaande ethische waarden" ten aanzien van racisme even mee:

citaat Bottequin:

"Als Rotariër komen echter volgende gedachten nu bij mij los:
-          Horen, zien en zwijgen.
-          Spreken is zilver, zwijgen is goud.
-          Scripta manent, verba volant. (mail versus woord)
-          Rotarische tolerantie tov sexe, ras, religie, politieke strekking, maar ook éénieders mening.
-          Bemiddelen en niet stoken.
-          Vredevolle ipv oorlogvoerende gedachten
-          Een lach brengt een lach versus een traan brengt een traan.
-          Recht boven onrecht.
-          Echte/hechte vriendschap versus verraad.
-         
Betekent Rotarische vriendschap dan zo weinig?
Is te goeder trouw en misschien te naïef reageren zo’n reactie waard?
Verdient niemand een 2de kans bij een al of niet grote misstap?
Hoeveel koppen zullen er nu vallen door deze geforceerde mediabelangstelling?

Een ding is zeker, uw reactie heeft u inderdaad niet sympathieker gemaakt."

• Citaat Mail Verwee:
"Elfri,
Ik kan niet langer toezien en zwijgen.
Ik begrijp Pascale volkomen.
Wat is uw bedoeling? Een mail ‘onder Rotary vrienden’ doorsturen naar pers en overheden?
Gisteren was de algemene teneur in onze vergadering:’Waar is hij mee bezig?’ Wie heeft baat bij een operatie beschadiging van Gavere, Rotary en zijn leden?
Wij zijn verstandig genoeg om zelf een en ander in zijn juiste context te kunnen plaatsen, zonder de belezende woorden van Elfri te moeten ontvangen.
Of moeten we eerst contact opnemen met wijze Elfri alvorens we onze mening mogen uiten?
Ik word het stilaan moe om me steeds te moeten verdedigen naar de buitenwereld over dat clubje uit Gavere met zijn bijzondere leden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten